Iedereen stelt zich een heks voor als een lelijke vrouw die op een bezem de haard invliegt en door de schoorsteen terug naar buiten vliegt. In de haard staat een grote heksenketel waarin ze haar tovermiddeltjes kookt en ondertussen warmt een kat zich bij het vuur. Minder bekend is dat dit heksenbeeld door Pieter Bruegel de Oude werd bedacht.

PK-projects zette alles op alles om dit verhaal op een bijzondere manier te vertellen. Aan de hand van een uitgekiende scenografie, strakke grafiek, informatieve multimedia en een sfeervolle opbouw kom je meer te weten over dit heksbeeld, hoe heksenvervolgingen verliepen, over de vermeende krachten van heksen en allerlei gebruiken over toverij in Brugge en de Nederlanden. En dit alles op één van de meest authentieke plekken die Brugge rijk is: de middeleeuwse zolder van het Sint- Janshospitaal.

Uitgangspunt zijn twee prenten van Pieter Bruegel de Oude, allebei van uitmuntende artistieke kwaliteit, waarin hij voor het eerst de heks, zoals we die tot op heden kennen, afbeeldt. Deze prenten introduceerden voor eens en altijd het Bruegeliaanse heksbeeld in Europa. Pieter Bruegel beeldt de heks af op een bezem bij een haard met een heksenketel. De prenten vormen de basis om het verhaal te vertellen van de oorsprong van de heks, van de heksenvervolging en van allerlei gebruiken over toverij in Brugge, en in de Nederlanden.

Van kunstenaars uit de Lage Landen zijn meer dan 150 voorstellingen van heksen bewaard gebleven, een productie die nergens anders ter wereld is geëvenaard. Vanuit heel Europa komt een selectie kwetsbare panelen, manuscripten, prenten en tekeningen naar Brugge om het verhaal van "De heksen van Bruegel" te vertellen. Van zeldzame archiefstukken en handschriften tot de detaillistisch geschilderde sabbatscènes van Frans Francken en David Teniers de Jonge. Absolute hoogtepunten vormen de prenten en schilderijen van Pieter Bruegel zelf.

/