Precies 100 jaar na de Duitse inval in Brugge, opent in de stadshallen een grote fotografie-tentoonstelling onder curatorschap van Magnum-fotograaf Carl De Keyzer en schrijver David Van Reybrouck. PK-projects kadert het geheel in een monumentale doch serene scenografie, die uitnodigt tot stilte en reflectie.

De Keyzer toont historisch beeldmateriaal van de Groote Oorlog, door hem en co-curator David Van Reybrouck bestudeerd en geselecteerd. Een wereldwijde zoektocht naar glasnegatieven waarop taferelen van de Eerste Wereldoorlog vastgelegd zijn, ging hieraan vooraf. Met het scannen en gebruiken van files, gebaseerd op deze negatieven, streeft De Keyzer op de eerste plaats een zo zuiver mogelijke fotografische weergave na. Daarbij verplaatst hij zich in de fotograaf van toen. Wat was diens streven, hoe had hij wellicht zijn print aan de muur willen zien?

In een tweede luik presenteert De Keyzer hedendaags eigen werk, naast dat van negen buitenlandse collega-fotografen van het vermaarde Magnum-fotoagentschap. Alle tien wonen ze in een land waarin WOI een grote rol speelde. Elk brengt op zijn eigen manier en vanuit zijn specifieke achtergrond het thema in beeld.

Schrijver David Van Reybrouck staat stil bij de jonge doden van toen en nu. Na vijf maanden veldwerk in de Westhoek werkte hij ‘Lamento’ uit, een tekstmontage over zelfdoding bij jongeren inWest-Vlaanderen vandaag. Dit vormt een aangrijpende partituur bij de oorlogsfoto’s.

/